Vere Oy 21.5.2019 9:03

Vere Arvoverkko: Kenellä on varaa olla ymmärtämättä blockchainia?

Vere Arvoverkon Mikko Eerolalla on erittäin vahva ymmärrys liiketoiminnasta, teknologiasta ja asiakastarpeista. Hän on uransa aikana seurannut tiiviisti erilaisten teknologioiden kehittymistä ja niihin liittyviä ilmiöitä, mikä on auttanut tunnistamaan merkittäviksi nousevat innovaatiot jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Pari vuotta sitten Eerolalle tuli vahva näkemys, että lohkoketjut tulevat olemaan seuraava suuri murros. Ennusteiden mukaan lohkoketjujen vaikutus on vähintään yhtä laaja kuin internetillä aikoinaan.


TIETOISKU: LOHKOKETJUT (eng. Blockchain) 
Lohkoketju-teknologia kehitettiin alunperin kryptovaluuttoja varten. Ideana on hajautettu hallinta ja avoimuus, kryptovaluutoissa ei tarvita pankin kaltaisia välikäsiä transaktioiden suorittamiseen. Lohkoketjua voidaan verrata avoimeen tilikirjaan - kaikki tapahtumat kirjataan kaikkien nähtäväksi.

Miksi aihealue on yrityksille tärkeä ymmärtää?

Eerola haluaa korostaa, että lohkoketjut ovat ilmiönä kaikille ajankohtainen ja tärkeä. Hänen mukaansa lohkoketjut tulevat olemaan keskeinen osa seuraavaa liiketoiminnan suurta murrosta. Yritykset, jotka ymmärtävät ilmiötä varhaisessa vaiheessa, voivat olla mukana muovaamassa lohkoketjujen suuntaa ja käyttömahdollisuuksia. Jos yritys on välinpitämätön muutokseen, joutuu se reagoimaan siihen, mitä muut jo tekevät.

“Tilanne on samankaltainen kuin vuonna 1997. Ne yritykset, jotka eivät olleet kiinnostuneita internetistä, jäivät väistämättä jälkeen, kun kilpailijat alkoivat hyödyntämään innovaatiota. Jos joutuu reaktiiviseen tilaan, on vaikeampaa selviytyä murroksesta. Kenellä on varaa olla huomioimatta tämän mittaluokan ilmiötä?” Eerola pohtii. 

Eerolalla kertoo kaksi konkreettista esimerkkiä lohkoketjujen hyödyntämisestä. Suomessa on käynnissä asuntokaupan digitalisaatio DIAS, joka on Eerolan mukaan hyvä ja käytännönläheinen esimerkki siitä, miten koko toimiala voi yhdessä lähteä kehittämään uutta. Ruokateollisuudessa lohkoketjuja hyödynnetään mm. alkuperän ja aitouden jäljittämiseen. Yhdysvaltalainen jätti Walmart on kehittänyt lohkoketjun, jonka avulla he seuraavat tuotetta koko prosessin läpi aina maatilalta kaupan hyllylle. Lohkoketjun avulla Walmart voi nopeasti selvittää ongelmatilanteita jäljittämällä saastuneiden elintarvikkeiden alkuperän.

 

Opas lohkoketjuista kiinnostuneille

Eerola on syventänyt ymmärrystään lohkoketjuista muun muassa haastattelemalla yritysjohtajia Suomessa ja maailmalla. Eerola kartoitti, mitä lohkoketjujen ympärille on kehitetty sekä minkälaisissa lähestymistavoissa on arvoa ja potentiaalia. Tätä ymmärrystä hän jakaa mielellään myös muille. 

vere-arvoverkko-mikko-eerola-250x300pxVaikka esimerkiksi World Economic Forum ja Deloitte ovat nostaneet lohkoketjut aivan keskeiseksi tulevaisuuden ilmiöksi, niistä ei puhuta yhtä paljon kuin tekoälystä. Idea lohkoketjujen perusoppaasta syntyi vuosi sitten, kun Mikko Eerola ja kolme muuta aiheesta kiinnostunutta suomalaista asiantuntijaa kokoontuivat. He jakoivat näkemyksen siitä, että lohkoketjuilmiö on jäänyt liian vähälle huomiolle Suomessa. “Asiasta täytyi tehdä selkokielinen kirja, ja me päätimme tehdä sen itse!” Eerola sanoo. Tuloksena syntyi teos “Lohkoketju – Tiekartta päättäjille”, joka julkaistiin helmikuussa 2019.

Tyypilliset toimeksiannot, joissa Arvoverkon asiantuntijoita hyödynnetään, ovat esim. liiketoimintamuotoiluhankkeisiin liittyvät yritysten innovaatio- ja strategiaworkshopit, joissa kaivataan tietyn erityisalueen syvällistä osaamista. Vere Arvoverkon kautta Mikko Eerolan osaaminen on myös teidän yrityksenne käytettävissä. Eerola pitää asiantuntijapuheenvuoroja ja työpajoja, joissa voidaan kartoittaa lohkoketjujen käyttömahdollisuuksia yrityksessänne. 

Haluatko keskustella Arvoverkon hyödyntämisestä? Ota yhteyttä!

 

avatar

Vere Oy

Vere Oy on vuonna 2015 perustettu liiketoimintamuotoilun edelläkävijä, jonka missiona on luoda asiakkailleen kasvua