Miia Suvi 1.9.2017 15:49

Luo hakukoneoptimoitu nettisivu –  SEO tutuksi 21 vinkillä

Hakukoneoptimointi eli Search Engine Optimization (SEO) ei oikeasti ole rakettitiedettä. Jos olet löytänyt tämän blogin, luultavasti luot sivuja joka tapauksessa: mikset siis tekisi niistä saman tien myös hakukone Googlen pitämiä! Pelkkä SEO ei ehkä riitä tekemään yrityksestäsi kaikkien tuntemaa, mutta sillä saat lisänäkyvyyttä ja käyttäjiä sivuillesi, ihan ilmaiseksi. Tässä lyhyt opas hyvän, sisällöllään löytyvän nettisivuston rakentamiseen.

search-engine-optimization-seo-best-practices

Tavoitteena ratkaisun antaminen

Hakukoneoptimoinnilla tähdätään siihen, että tuotetta/palvelua tai vain vastausta kysymykseen etsivä löytää Google-haullaan mahdollisimman relevanttia sisältöä ja siten ratkaisun ongelmaansa. Siksi Google suosii sivuja, joita se pitää ajankohtaisina, relevantteina ja luotettavina.

Miten sitten saat sivusi mahdollisimman korkealle hakutuloksiin? Tämä vaatii sekä sivuston rakenteelta että sen sivuilta tiettyjä, määrämuotoisiin html-kenttiin sijoiteltuja tietoja. Ja yleensäkin tarkkaa pohdintaa siitä, kenelle sivusto on tarkoitettu ja millä hakusanoilla googlaajat sitä etsivät.

Kenelle teet sivua ja millä hakusanoilla sen pitäisi löytyä?

 • Mieti, millaiset henkilöt (tai ostajapersoonat) tuotettasi/sivustoasi käyttävät. Ovatko he keski-ikäisiä, hyvätuloisia perheellisiä vai ehkä teini-ikäisiä, joilla on jonkin verran rahaa käytettävänään? Tee sivusto juuri heille ja puhu sivustolla heidän kieltään. Jos tahdot tutustua paremmin ostajapersoona-ajatteluun, lukaise vaikka HubSpotin näkökulmaa aiheesta.

Mistä koostuu hyvä tuotesivu? Entä artikkeli tai blogisivu?

 • Mieti, mitkä ovat kunkin sivun tärkeimmät avainsanat. Käytä näitä avainsanoja luodaksesi hakusanarimpsuja eli ns. pitkähäntiä  (long-tail keywords). Yleisimmät hakusanat, kuten ”älypuhelin” tai ”puhelimen suojakuori” ovat todella kilpailtuja ja yleensä suurimpien, Googlen luottamien kaupallisten toimijoiden hallussa. Kokeile tuotesivun nimeksi vaikka ”osta läpinäkyvä älypuhelimen suojakuori iPhone 6” eli pyri jo hakusanoilla antamaan vastaus siihen, mitä kuluttaja etsii.
 • Sijoita hakusanarimpsu sivun otsikkoon (title, tulee näkyviin myös selaimen yläreunaan kirjanmerkkinä) sekä sivun linkkiin. Voit myös käyttää variaatioita, synonyymejä ja taivutettuja sanoja. Ei siis tarvitse toistaa orjallisesti päätettyjä avainsanoja. Käytä linkissä sanojen välissä viivaa, esim. www.yritys.com/osta-alypuhelimen-suojakuori-lapinakyva-iphone-6.html.
 • Google osaa taivuttaa. Voit siis käyttää suomalaisia sijamuotoja normaalisti.
 • Sijoita sama hakulauseke/avainsanat myös tekstiin ja toista sitä eri synonyymeillä ilmaistuna. Älä kuitenkaan liioittele, vaan käytä luonnollista kieltä. Google pitää laadukkaasta tekstistä, jota ei ole tuutattu täyteen epäolennaista hakusanojen toistoa.
 • Tue blogi/artikkelisisällöllä sivustosi tarjoamaa. Mieti, millaisia ongelmia asiakkaillasi on ja mihin he etsivät netistä vastauksia. Älypuhelimen suojakuoria etsivä voi itse asiassa aloittaa ihan toisesta suunnasta ja etsiä vastauksia siihen, miten rikkoutuneen puhelimen kanssa pitäisi toimia. Tämä voisi siis olla hyvä otsikkoaihio blogille, josta sitten ohjataan varsinaiseen kauppaan suojakuoria hankkimaan.
 • Puhu ostajien luonnollista kieltä. Mieti heidän tapaansa puhua ja otsikoi artikkelisi/blogipostauksesi sen mukaisesti.
 • Google pitää numeroista ja vinkkilistauksista. Esim. ”5 vinkkiä, joilla estät älypuhelimesi rikkoutumisen” on loistava otsikko blogille, joka vastaa juuri tätä sisältöä. Josta päästäänkin siihen että...
 • ... Älä huijaa otsikolla, vaan vastaa sisällöllä otsikon lupaukseen.
 • Linkitä sivujen tekstiosuuksissa noin kerran, maksimissaan kaksi kertaa per kappale luotettaville, asiaan liittyville nettisivuille. Voit linkata myös omille sivuillesi. Älä kuitenkaan tee tekstistä pelkkää linkeistä kirjavaa viittauskokoelmaa, silloin Google tulkitsee sen helposti spämmisivuksi. Harkitut, laadukkaat ja tekstiin hyvin sopivat viittaukset riittävät. Mitä laadukkaampi lähde, sitä paremmalta sinunkin sivusi vaikuttaa Googlen näkökulmasta.
 • Hyvä artikkelin pituus on vähintään 300 sanaa.
 • Lisää html-koodiin sivukohtainen Meta description, joka tiivistää jokaisen sivun sisällön maksimissaan 160 merkkiin. Tämäkin kenttä on valmiina yleisimmissä sivustopohjissa. Täytä se sivukohtaisesti, vaikka sen täyttely onkin aluksi ehkä vähän ärsyttävää.

Kerro kuvilla

 • Kuvita artikkeli. Jos et itse pysty tuottamaan kuvamateriaalia, valitse laadukas kuva ilmaisesta kuvapankista (esim. Unsplash tai Pixabay). Mainitse kuvan lähde, jos näin on toivottu.
 • Kuvan Title-teksti näkyy hiiren ollessa kuvan päällä. Kuvan Alt-teksti taas kuvaa näkövammaiselle kuvan sisältöä. Myös Google hakee tietoa kuvasta näistä kentistä. Sijoita kuvaa selkeästi kuvaava teksti kuvan Alt-tekstiksi. Käytä relevantteja avainsanoja kuvan Title-kentässä ja anna tiedostolle sitä hyvin kuvaava nimi. Esim. lapinakyva-puhelimen-suojakuori-iphone-6.jpg tai istuva-kultainen-noutaja-odottaa-herkkua.jpg. Lue tarkemmin hyvistä alt-teksteistä Googlen sivuilta.
     
Huono kuvan nimi:
   <img src=”IMG982374.jpg alt=” ”>
Yksinkertaista, muttei kovin toimivaa:
   <img src="koira.jpg" alt="">
Parempi jo:
   <img src="koira.jpg" alt="bichon frise">

Oikein hyvä: 

                 <img src="bichon-frise-koira-leikkii-pallolla.jpg" alt="Bichon frise -koiranpentu leikkii pallolla"> 

Vältä, jos et tahdo spämmilistaukseen: 

   <img src="koira.jpg" alt="bichon frise hyvä poika koira koirat lauma leikkii kultainen noutaja mäyräkoira jack russell halpa koiranruoka free beer ilmaista kaljaa”>

Ota huomioon sivustoa rakentaessasi

 •  Varmista, että sivustosi toimii https-protokollan alla. Google suosii näitä sivuja vanhempaan http-protokollaan verrattuna.
 • Lisää suosituimmat sosiaalisen median jakopainikkeet sivuillesi. Useimmat sivustopohjat tarjoavat nämä valmiiksi ja ne kannattaa ottaa käyttöön. Näin helpotat sivukohtaista edelleenjakoa eri some-kanavissa ja saat taas lisänäkyvyyttä ilmaiseksi.
 • Rakenna koko sivustosi selkeäksi sekä helposti navigoitavaksi ja käytettäväksi. Googlen on helppo indeksoida sivu, jolla on yksinkertainen ja selkeä navigointirakenne. Vältä sisäisiä looppeja eli loputtomia sivuviittauksia yhdeltä sivulta toiselle ja toiselta takaisin alkuperäiselle.
 • Etusivulle tullessaan asiakkaan pitää heti nähdä, mikä sivuston tarkoitus on ja mitä se tarjoaa. Sijoita siis tämä tieto selkeästi etusivulle ja otsikoi käyttäen H1-H2 otsikkokenttiä sen mukaisesti.
 • Muista täyttää myös sivukohtainen Title-kenttä! Se näkyy selaimen yläpalkissa kullakin sivulla.
 • Pyri siihen, että tuotekategoriat ja sivuston tarkoitus näkyvät sivun otsikoissa. Ei siis ”Palvelut”-tyyppisiä otsikoita etusivulla, vaan suoraan vaikka ”Suojakuoret” tai ”Koiranruuat”.
 • Hyvin rakennetuilla sivuilla ansaitset itse talon ulkopuolisia linkkauksia omille sivuillesi. Jos sinulla on luotettavia, relevantteja yhteistyökumppaneita, voitte myös sopia linkkien vaihdosta: he linkkaavat oikeissa kohdin sinun sivustollesi ja sinä heidän sivustolleen. Tämä toimii vain, jos sisällöt oikeasti tukevat toisiaan.

Loppuun bonusvinkki: päivitä sivustoasi usein. Google olettaa, että sen käyttäjiä kiinnostaa ajankohtainen ja paikkaansapitävä tieto. Ilman hyödyllistä sisältöä sivusto on arvoton. Päivitä säännöllisesti blogia ja lisää artikkeleita, joista on käyttäjille hyötyä. Ja Google kiittää (näyttämällä sivusi muillekin)! Ja jos tämän patteriston käyttöönotto hirvittää, kysäise meiltä apua!

Pyydä yhteydenottoa

avatar

Miia Suvi

Miian osaaminen on yhdistelmä analyyttista ajattelua ja muotoilullista näkemystä. Hänellä on kokemusta visuaalisen identiteetin rakentamisesta ja jalkauttamisesta, markkinoinnin kehittämisestä ja johtamisesta sekä sisällöntuotannosta.