Vere Oy 15.5.2016 22:21

Markkinoinnin tuottavuusloikka?

 

loikka4.jpg

 

Kuinka moni meistä markkinoijista käyttää vielä exceliä aktiviteettien suunnitteluun ja operointiin? Arvelen, että suurin osa. Tämä jos mikä syö markkinoinnin tehokkuutta ja sitä kautta vaikuttaa kykyyn parantaa markkinoinnin ROI:ta. Excel on mainio työkalu moneen asiaan, mutta yhä monimutkaistuvan markkinoinnin suunnittelun ja hallinnan työkaluksi siitä ei enää ole.

Kuten hallitusammattilainen Anne Korkiakoski kirjoitti ’Näytä ja todista, että tehdyt investoinnit tuottivat ja kannattivat’ on monille markkinoinnin vetäjille haaste, mutta se on ainoa tie johdon kiinnostuksen herättämiseen markkinointia kohtaan. 

Markkinoinnin sisäisen tehokkuuden merkitystä tulokseen aliarvioidaan, koska se ei ole johdolle näkyvää. Kaikenlainen sisäinen ei-tuottava työ on myrkkyä ja siksi toimintaa ohjaavat prosessit ja niitä tukevat välineet auttavat markkinointia pitämään fokuksen tiukasti strategiassa. Tiedät täsmälleen, mitä pitää tehdä seuraavaksi, kuka tekee, mitä tekee ja mikä on deadline.

Suunnittelu, budjetointi, tehtävien jako, kampanjoiden seuranta ja suorituskyvyn optimointi tulee digiaikana tapahtua reaaliajassa. Reagointi tarvittaviin muutoksiin tehdään nopeasti. Muun organisaation sitouttamisessa kaikki tämä tieto on oltava läpinäkyvää. ’En tiennytkään, että olemme mukana tässä tapahtumassa’ kysymykset ovat historiaa.

 

Sisäisen tehokkuuden lisääminen draivaa markkinoinnin vaikuttavuutta.

 

Markkinoinnin sisäisen tehokkuuden merkitys tuloksellisuuteen kasvaa, mitä monilukuisempi suunnitteluun osallistuvien määrä on. Markkinoinnin suunnittelussa on monia vaiheita, workflow’ta ja siihen voi kytkeytyä jopa kymmeniä ihmisiä varsinaisen markkinointifunktion ulkopuolella: tuotepäälliköt, myynti, liiketoimintojen edustajat jne.  Talon ulkopuoliset tahot, kuten kumppanit ja alihankkijat tarvitaan suunnitteluun mukaan.

Muu organisaatio voi osallistua ja antaa ehdotuksia aktiviteeteista, kommentoida muiden ehdotuksia ja olla mukana sisältöjen tuottamisessa – tätä prosessia on taulukkolaskenta markkinoinnilla mahdotonta hallita. Sähköpostit säntäilevät liitteineen ja lopputulos on yhtä kaaosta. Kuka tekee, milloin tekee (jos tekee) ja mitä pitäisi saada aikaan. Iso kuva katoaa kaikilta.

Vuorovaikutukseen perustuva suunnitteluprosessi, jossa markkinoinnin tiimi tekee aidosti yhteistyötä, synkronoi aktviteetit, osallistaa muun organisaation ja oppii yhdessä, lisää merkittävästi markkinoinnin tuottavuutta ja tuloksellisuutta.

 

Jos suunnitteluprosessi on kristallinkirkas kaikille, sähläys minimoituu ja tuloksellisuus paranee.

 

Perinteinen suunnitteluprosessi uudessa digitaalisessa maailmassa ei toimi. Tein vielä joku vuosi sitten isossa kansainvälisessä yrityksessä markkinoinnin suunnittelun exel-harjoituksia globaalilla tasolla. Se homma oli kaukana lean- tai agile-ajattelusta, joilla haetaan joustavuutta markkinoinnin virtaviivaistamiseen ja muutosketteryyteen. Jos markkinointisuunnitelma rakentuu exceliin, se on usein kiveen hakattu, mikä jäykistää markkinoinnin kyvyn reagoida liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin.

Vuositasolla tulee tehdä runko markkinointiaktiviteeteista, jotka tukevat strategiaa ja liiketoimintasuunnitelmia. Neljännesvuosittain tehdään tarkempi suunnitelma, jonka suuntaa hiotaan yhteistyössä liiketoiminnan kanssa viikkopalavereissa.

 

Ketteryys ja vuorovaikutukseen perustuva yhteistyö parantavat markkinoinnin ROI:ta.

 

Millä tämän suunnittelu-budjetointi-seuranta-optimointi-kollaboraatio -paletin saa pidettyä kasassa, kun liikkuvia osia on kymmenittäin? Kun tukenasi on virtaviivaistetut prosessit ja niitä tukevat työkalut toimii homma kuin parhainkin orkesteri. Meidän rooli markkinoinnin vetäjinä on toimia orkesterinjohtajina ja varmistaa liiketoiminnan kannalta vaikuttava lopputulos. Taulukkolaskentamarkkinoinnin aika on ohi!

 

Markkinnoinin ROI kannattaa mitata. Lataa whitepaper tästä.

 

avatar

Vere Oy

Vere Oy on vuonna 2015 perustettu liiketoimintamuotoilun edelläkävijä, jonka missiona on luoda asiakkailleen kasvua