Innovaatio­työpaja-konseptin rakentaminen

Asiakastarina - Case Constellium
PROJEKTI

Projektin tavoitteena oli luoda ketterä innovaatiotyöpaja-konsepti, jota asiakas pystyy hyödyntämään asiakaskokemusta parantaakseen.

PALVELU

Projekti toteutettin muotoilulähtöisen yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen asiakkaan luona Keski-Euroopassa.

ASIAKAS Constellium on globaalisti toimiva alumiinituotteiden ja -ratkaisujen kehittäjä, valmistaja ja kierrättäjä, jolla on 27 tuotantolaitosta ja 3 tuotekehitykseen keskittynyttä yksikköä eri puolilla maapalloa.
AIKATAULU Projekti vietiin alusta loppuun läpi neljässä viikossa.

Lähtötilanne

Suomalaisen energiatuotannon monialayhtiö Vapo on siirtymässä kiinteiden polttoaineiden kaupassaan entistä voimakkaammin puupolttoaineisiin. Vapo valitsi Veren avukseen kehittämään uutta puukaupan palvelumallia. Malli vastaa sekä asiakkaan tuleviin tarpeisiin, joissa biomassoilla on merkittävä rooli että polttoturpeen kysynnän laskusta syntyvään toimintaympäristön muutokseen.
Constellium on  yksi johtavista alumiinituotteiden ja -ratkaisuiden suunnittelijoista sekä valmistajista maailmassa.  Yrityksen tuottamia materiaaleja käytetään mm. juomatölkkeihin, autoihin, lentokoneisiin sekä kosmetiikkateollisuuden luksus-pakkauksiin. Yrityksen tarina juontaa juurensa yli 100 vuoden taa, mutta nykymuodossaan Constellium on syntynyt 10 vuotta sitten kolmen firman sulauduttua yhteen.

Haaste ja ratkaisu

Constelliumin asiakkaat sekä henkilöstö ovat äärimmäisen sitoutuneita yritykseen - tästä kertovat mm. erittäin pitkät työurat sekä vahva NPS-score, jonka perusteella esimerkiksi yrityksen tekninen osaaminen on erinomaisella tasolla.

Tämän päivän tyytyväiset asiakkaat eivät kuitenkaan takaa huomisen menestystä - heille pitää pyrkiä tarjoamaan jatkuvasti jotain uutta.

"Miten voisimme tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa", Constelliumilla pohdittiin.

Yrityksellä oli olemassa useampiakin palveluita, mutta niitä ei oltu tuotteistettu loppuun saakka. 

Aikaisemmin toteutetun asiakaskokemusprojektin perusteella saatiin selville, että asiakkaat arvostavat yhteistä innovointia ja tekemisen kehittämistä. Constelliumilla päätettiin tarttua tähän mahdollisuuteen ja  luoda asiakkaille jotain erityistä, joka vaikuttaa myös oman henkilöstön sitoutumiseen positiivisesti.

Innovaatiotyöpajojen kehitystyöhön kumppaniksi valikoitui Vere Design, joka nousi heti asiakkaan top of mind -listalle, kun tavoitteena on liiketoiminnan ketterä kehittäminen.

Innovaatiotyöpaja-konseptin rakentaminen - näin se sujui!

  1. Projektin alussa kävimme muotoilulähtöisen kehittämisen ja yhteiskehittämisen perusteita läpi yhdessä työpajatiimin kanssa.
  2. Työpajan alkuun kiteytimme konseptin suuntaviivat ja tavoitteet, jonka jälkeen kuvasimme konseptin tavoiteasiakkaan.
  3. Tämän jälkeen kuvasimme innovaatiotyöpajan keskeisimmät roolit sekä toteutuksen asiakaspolun.
  4. Seuraavaksi rakensimme konseptille palveluntuotantokaavion, jossa kuvattiin sisäiset roolit asiakaspolulla.
  5. Työpajojen lopuksi määritimme palvelulle keskeisimmät tavoitteet ja avaintulokset ensimmäiselle 12 kuukaudelle.
  6. Työpajojen jälkeen rakensimme konseptimateriaalista fasilitaattorin oppaan yrityksen käyttöön.
2

Lopputulos

Projektin lopputuloksena Constelliumille syntyi Innovaatiotyöpaja-konsepti, jota lähdetään testaamaan yhdellä pilottialueella. Tavoitteena on pitää vuoden 2023 aikana 3-5 innovaatiotyöpajaa valitun Specialities-pilottialueen asiakkaille. Työpajojen fasilitaattorit ovat Constelliumin omaa henkilökuntaa ja heidän tekemisen tueksi projektissa toteutettiin myös konkreettinen fasilitaattorin opas.

Projektin alussa asiakkaalla oli epäilyksiä suunnitellun aikataulun ja agendan osalta. Veren tiimi onnistui kuitenkin poistamaan nämä huolet heti alkumetreillä. “Projektissa hyödynnetyt menetelmät ovat suorastaan avanneet silmämme, miten ongelmia voidaankaan ratkoa näin tehokkaasti ja nopealla aikataululla", kertoo Antti Laakkonen innostuneena.

"Yhteistyö vereläisten kanssa oli alusta lähtien mutkatonta ja meillä on täysi luotto heidän tekemiseen", summaa Laakkonen. "Lisäksi eteneminen projektissa oli koko ajan hyvin strukturoitua ja kaikkiin kysymyksiimme saimme aina kattavat vastaukset", hän kiittelee.

"Oli hienoa nähdä, miten projektiin osallistuvat innostuivat yhteiskehittämisestä ja oivalsivat sen tuoman lisäarvon asiakaskokemuksen näkökulmasta. Projektin jälkeen Constelliumilla on vahva työkalupakki paitsi innovaatiotyöpajojen järjestämiseen, mutta myös yleisemmin ketterään, kokeilevaan ja osallistavaan ongelman ratkaisemiseen", sanoo Veren toimitusjohtaja Daniel Hänninen, joka toimi projektissa toisena fasilitaattorina.

Olisiko ketterä työpajatyöskentely avain myös sinun yrityksesi onnistumiseen?

Lue lisää ketterästä palvelustamme ja ota yhteyttä!
Tutustu palveluun